Как се възстановява общественото доверие след корупционния скандал в Европейския парламент - специално за Euronews,

...
Как се възстановява общественото доверие след корупционния скандал в Европейския парламент - специално за Euronews,
Коментари Харесай

Европейският омбудсман пред Euronews: Не може да имаш политическа легитимност без морален авторитет

Как се възстановява общественото доверие след корупционния скандал в Европейския парламент - особено за Euronews, говори омбудсманът на Съюза Емили О`Райли пред Сандор Сирос.

- Моят посетител е омбудсманът на Европейски Съюз Емили О`Райли, която преглежда въпроси, свързани с прозрачността и етиката в Европейски Съюз. В предаването Global Conversation я посрещаме, с цел да обсъдим най-много тематиката за корупцията и доверието в европейските институции.

Емили О`Райли, благодаря ви, че сте с нас. В последно време станахме очевидци на най-големия корупционен скандал в историята на Европейския съюз - евродепутати и сътрудници бяха хванати да бягат с огромни торби с пари. Изненада ли ви този скандал?

- И да и не. Искам да кажа, че самият скандал е много фрапантен и се разиграва в белгийските съдилища, и всичко това би трябвало да се има поради. Но допускам, че всеки, който става очевидец на това, би бил много шокиран, тъй като сцените бяха много трагични. Видяхме безусловно банкноти в евро, видяхме куфари. Така че всички видяха, че им е поднесена някаква визия за корупцията като от анимационен филм. Така че това беше много трагично. Но допускам, че когато погледнете към Народното събрание и неговите правила и кодекси, които би трябвало да го пазят от корупция, макар че има доста такива, те не се ползват и управляват в реалност. Така че допускам, че в прочут смисъл това беше нещо като скандал или случай, който назряваше.

- Тази организация или тази мрежа работи в Народното събрание от много дълго време. Как е допустимо в границите на Европейски Съюз те да не са били разкрити, а да са били разкрити единствено от белгийската полиция?

- Доколкото съм осведомена, разследващите служби на друга страна са предали информацията на белгийските управляващи. Така че това се е случило там. Една от организациите на Европейския съюз за битка с измамите, която се назовава ОЛАФ, постоянно е имала проблем с потреблението на пълномощията си във връзка с Парламента. Така да вземем за пример, в случай че ОЛАФ подозира, че нещо неправилно се прави от някого в друга институция, в друга организация на Европейски Съюз, те имат право да влизат в тези институции, да влизат в офисите на хората, да преглеждат компютрите им, да вършат всичко. Почти като служители на реда. Но Народното събрание отхвърли това, което ОЛАФ счита за свое законно право да прави. Така че въпросът е, в случай че ОЛАФ имаше правото да влиза и да претърсва офисите на членовете на Екологичен потенциал, в случай че имаше съмнение, че се прави нещо неправилно, можеше ли абсурдът да бъде оголен преди да бъде засечен от белгийските управляващи. Но ние не знаем. Това са единствено спекулации.

- Сега Народното събрание се пробва са оправи нещата и да завърши с този скандал. Смятате ли, че вършат задоволително?

- Наблюдавах какво се случваше през декември в Народното събрание, когато избухна абсурдът, и всички говореха верните неща. Всички споделяха, че това е извънредно. Трябва да го изправим. Но в този момент минаха няколко месеца и към момента чакаме да забележим какво тъкмо значи „ да го изправим “.

- Нека поговорим за по-голямата картина и какво значи този скандал за целия Европейски Съюз. Това явно подкопава доверието в европейските институции. Какви ще са дълготрайните последствия?

- Мисля, че сте прав. Искам да кажа, че доверието е доста значимо. И, знаете ли, споделя се, че не може да имаш политическа легитимност без честен престиж. Не можеш да имаш и политическа легитимност, в случай че хората нямат доверие в теб. И несъмнено, както знаете, в този момент сме в Брюксел. За множеството хора Брюксел е концепция. Идея, която е доста надалеч. Така че те не го схващат по същия метод, както биха го разбрали за държавните управления и администрациите на личните си страни. И по тази причина те са съвсем предопределени да не му имат вяра, тъй като не го схващат. Ето за какво доверието, което съществува сред Европейския съюз и неговите жители, е много нежно. И по тази причина, когато администрацията прави неща, когато Европейски Съюз прави неща, които накърняват това доверие, това може да има, знаете, съвсем унищожителен резултат върху вярата на хората в Европейски Съюз. Трябва да се направи разграничаване сред дребните произшествия, които може да не смятате за изключително значими, и по-голямата картина – методът, по който те водят или могат да доведат до съмнение на жителите към целия план на Европейския съюз. Това се употребява от хора, които са скептично настроени към Европейски Съюз, и от хора, които са враждебно настроени към Европейски Съюз. Затова е доста значимо Европейски Съюз да работи съгласно допустимо най-високите етични стандарти, с цел да отбрани политическата си легитимност.

- Имаше и различен скандал, когато някогашният началник на транспортния отдел на Европейската комисия хвърча девет пъти до Катар. И тези пътувания са били платени от катарското държавно управление. По времето, когато, знаете, Европейският съюз преговаряше с Катар за авиоиндустрията. Това за вас въпрос на бистрота ли беше или въпрос на лобиране? Има ли някакви нарушавания тук?

- Знаете ли, това беше извънредно, тъй като освен Европейският съюз разработваше тази политика на отворено небе, която щеше да облагодетелства директно катарските авиолинии, хората, които предоставяха на този господин безплатните полети до Катар. Но това беше неговият отдел, неговата генерална дирекция, която разработваше разпоредбите. Така че е налице явен спор на ползи. Но когато попитаха представителя на комисията кой взема решение дали има спор на ползи или не, се оказа, че той взема решение. Така че той се е попитал дали има спор на ползи и явно е споделил " не " и е отпътувал за Катар.

- Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен също по този начин е разговаряла в частни текстови известия с основния изпълнителен шеф на Pfizer по отношение на публичната поръчка за ваксини. Тези текстови известия не са били архивирани, нито оповестени. И по този начин, по какъв начин виждате тези въпроси в бъдеще? Въпросът за особеното отнасяне на този тип известия.

- В днешно време сме привикнали да използваме всички тези приложения, да изпращаме известията си. И до момента в който това е извънредно дейно, прозрачността е мъчно проследима в тези случаи. Въпросът е по какъв начин да открием тези случаи.

- Нека поговорим за пари, тъй като стотици милиарди от парите на данъкоплатците се насочват към оборудванията за възобновяване и резистентност. Освен това Европейският съюз поддържа с милиарди защитата на Украйна. В положение ли са европейските данъкоплатци, да проследят къде се вливат тези пари?

- Мисля, че би трябвало да бъдат. Все още не мисля, че са изцяло способни. Искам да кажа, че свършихме много работа по фондовете, които бяха фондове след Ковид от 700 милиарда евро. Тези пари се разпределят сред страните членки. Очевидно е, че когато има толкоз пари, знаете, те циркулират, има опция за корупция. Има възможност да не бъдат употребявани добре и така нататък Така че дано жителите също да бъдат наблюдаващи за тези пари.

- Вашата организация преди малко разгласява годишния отчет за предходната година. Когато съберете всички тези събития, знаете, бистрота, лобиране, етични проблеми, Катаргейт. Смятате ли, че това беше повратна точка в метода, по който виждаме Европейския съюз?

- По отношение на Катаргейт това е забавна тематика, тъй като беше доста елементарно да се разбере и, знаете, беше трагично – имахме и фотоси на парите в куфарите. Но в това време мисля, че Катаргейт демонстрира и възходящото значение на Европейския съюз. И сигурно, когато имате поляризацията на Съединените щати, по-късно имате Брекзит и това, което се случва в Обединеното кралство. Имате Русия, имате Китай. Никога не е имало по-голяма потребност Европа да се утвърждава в международен мащаб. Но с цел да го направи, тя би трябвало да има честен престиж. Предполагам, че това се отразява на доста от въпросите, които преди малко засегнахте.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР